2023 – rok vzdělávání

Rok 2023 byl pro mě rokem vzdělávání. Hodně jsem učila a hodně jsem se toho naučila. Ať jsem byla zrovna za pomyslnou katedrou nebo před ní.

Vzdělávala jsem se

V roce 2023 jsem věnovala hodně času svému vzdělávání. Částečně plánovaně, částečně se dva velké vzdělávací programy sešly ve stejnou dobu. Bylo to náročné, ale nelituji.

Na jaře jsem se přihlásila do programu AWE – Akademie pro začínající podnikatelky. Začínající podnikatelka už dávno nejsem, cítila jsem ale potřebu trochu se zastavit a podívat se na svoje podnikání z jiného úhlu. To se mi splnilo. Navíc jsem si procvičila angličtinu a získala komunitu báječných žen, se kterými jsme dál v kontaktu a vzájemně se podporujeme.

Na podzim mi vyšly rovnou dva časově náročné vzdělávací programy.

Kurz koučování je něco, po čem jsem dlouho pokukovala. Při dlouhodobých mentoringových spolupracích s klientkami řešíme pochopitelně podnikatelské finance, proto za mnou chodí. Velmi často ale dochází i na další podnikatelská i osobnější témata. Jestli v podnikání vůbec pokračovat, kterou cestou se vydat dál, kde hledat podporu. Prostě témata pro koučování, ne pro poradenství.

Pravidelná živá setkání v rámci kurzu byla velkým zásahem do mého kalendáře, ale stálo to za to. Ukázalo se, že koučovací přístup mi dává velký smysl. Už si vybírám další příležitosti, jak svoje koučovací schopnosti trénovat a vylepšovat.

Druhým byl kurz celoživotního vzdělávání na Katedře informačních studií a knihovnictví Masarykovy univerzity Design Thinking: Jak nabízet žádoucí a úspěšné služby nebo řešit komplexní problémy. Design thinking je o hledání takových řešení, která jsou co nejužitečnější pro uživatele, smysluplná pro poskytovatele a zároveň šetrná k okolí. Hodně se ptát, hodně naslouchat cílové skupině, hodně testovat. Pro někoho, kdo nabízí kurzy, to je úplný poklad. Vřele doporučuji, i když to časově byla také nálož.

Celoroční podnikatelskou podporu čerpám v Duši byznysu Madly Čevelové a v Hvězdné afterparty Ingrid Dach. Dvě markeťačky, každá tak jiná a přece nebo právě proto tak krásně se doplňující.

Vzdělávala jsem

Rozhodla jsem se, že ze svých podnikatelských rolí chci být nejvíc ze všeho lektorka. Baví mě to a zároveň dokážu pomoci víc lidem najednou, než při individuálních konzultacích.

Pořádala jsem proto vlastní kurzy, ale jako přednášející či lektorka jsem se zúčastnila i jiných projektů.

Školila jsem online a po delší pauze i naživo. Z domova, v Praze, v Brně a v Ostravě.

Mohli jsme se potkat například tady:

  • L’Oréal Business akademie – živá školení cenotvorby pro kadeřníky Stanovte si svoji cenu v Praze a v Brně, budou pokračovat i v roce 2024
  • Chytré podnikání (konference o řízení a správě financí při podnikání) – přednáška Minimalistické finanční řízení
  • Řemeslný akcelerátor (vzdělávací program pro řemeslné podnikatele v Impact Hubu v Ostravě) – přednáška Finance – cenotvorba a finanční plán
  • Den pro školu (program, ve kterém dobrovolníci předávají své znalosti a zkušenosti studentům) – workshopy Podnikatelský plán na Gymnáziu Špitálská, můžete si mě pozvat i k vám do školy
  • #HolkyzMarketingu – workshop Cenotvorba ve službách v rámci programu Akademie začínajících podnikatelek
  • Akademie pro podnikavé ženy – webinář Co dělat, aby mi z podnikání neutíkaly peníze

Kromě toho můžete narazit na moje bonusy o cenotvorbě a o finančním sebeřízení v podnikání u Romana Věžníka (Cenotvorba pro copywritery), u Madly Čevelové (Kořeny byznysu) nebo u Ingrid Dach (Prodávejte jako hvězda).

Nezanevřela jsem ani na vlastní kurzy, ale kvůli času, mému vlastnímu vzdělávání a zdravotním potížím a únavě jich nakonec bylo méně, než jsem původně plánovala.

Rok 2023 v číslech

Mám ráda čísla, tak je tu ve stručnosti nabízím i vám:

  • 101 klientek (včetně pár klientů) na jednorázových konzultacích
  • 10 nových klientek dlouhodobého mentoringu
  • 204 klientů mých vlastních kurzů a webinářů + přes 200 účastníků projektů, kde jsem hostujícím lektorem
  • druhý ročník Klubu finančních ředitelek
  • třetí kniha, u které jsem pomáhala s kalkulací nákladu a cen
  • 1 malování pracovny
  • 2 týdny v Dánsku, kde jsem se opět zamilovala do Severního moře
  • 1 300 nachozených kilometrů, které zaznamenal telefon (a další kilometry bez telefonu nebo na kole)
  • 3 získané medaile The Conqueror Challenges

Co chystám v novém roce

Hned v lednu začíná první běh kurzu pro začínající podnikatele Podnikání v dnešní době. Kurz je zapsaný databázi Úřadu práce a vy si tak u něj můžete zažádat o dotaci. Lednový i únorový termín je plný, další vypíšu podle toho, jak velká administrativní otrava s tím bude.

Plánuji se mnohem více věnovat podnikatelskému mentoringu a koučování.

Dál budu školit kadeřníky cenotvorbu, kromě Prahy a Brna bych se měla podívat i do Bratislavy.

Připravuji nová témata svých online kurzů a vylepšení těch stávajících.

Chci navštěvovat networkingy a vídat se naživo s lidmi, kteří jsou mi inspirací.

A hlavně si chci letošní rok užít stejně tak, jako ten minulý. 💛

Lucie Krausová
Jsem ekonomka, účetní a podnikatelka. Baví mě kombinovat práci s čísly a pomoc druhým. Jsem autorka e-booku pro rodiče 4 možnosti přivýdělku při mateřské a rodičovské a pro začínající podnikatele Podnikám na paušál - podrobný průvodce prvními lety podnikání. Pokud Vás zajímá více o mně, více informací zjistíte zde >>

Tento článek vyjadřuje názor autorky, nejedná se o právně závazný dokument.